În rândul statelor membre UE, România a înregistrat cel mai sever declin al ratei de ocupare de la un trimestru la altul (minus 3,1%), urmată fiind de Estonia (minus 1,2%) şi Letonia (minus 0,6%).
Prin comparație, rata de ocupare a forţei de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și a rămas stabilă în Uniunea Europeană. Fundația World Vision România în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, lansează proiectul „Stagii de practică pentru ocupare”.
La nivel național, conform „Strategiei naționale pentru ocuparea forței de muncă 2021-2027”, rata de ocupare a tinerilor este semnificativ sub media europeană, iar șomajul în rândul tinerilor este ridicat. Unul dintre factorii care contribuie la această situație este lipsa de stagii de practică în timpul studiilor. Ca răspuns la această problemă, fundația implementează încă din 2008 programul „Vreau în clasa a 9-a”, care are ca scop pregătirea tinerilor pentru piața muncii, prin mai multe tipuri de activități: orientare vocațională, mentorat și stagii de practică, în parteneriat cu liceele și în acord cu specializarea elevilor. La nivel de rezultate, 80% dintre absolvenții programului aleg să își continue studiile dupa terminarea liceului, iar 20% aleg să se angajeze.
„Pentru a îmbunătăți șansele de angajare ale tinerilor români, este necesar să se implementeze măsuri concrete care să alinieze sistemul de educație și formare profesională la cerințele pieței muncii. Dezvoltarea de parteneriate între universități, companii și alte instituții este crucială pentru a crea un ecosistem de învățare care să ofere tinerilor oportunități de dezvoltare a competențelor practice și de dobândire a experienței profesionale. Vedem modele de bună practică inclusiv în programele fundației: în programul <<Vreau în clasa a 9-a>>, 80% dintre tineri aleg să-și continue studiile la facultate după terminarea liceului, iar 20% aleg să se angajeze”, declară Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Fundația World Vision România în parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, lansează proiectul „Stagii de practică pentru ocupare”. Proiectul își propune îmbunătățirea calității, a relevanței, a eficacității și a caracterului incluziv ale educației și formării pentru piața muncii pentru studenții înscriși în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași prin dezvoltarea și sprijinirea de parteneriate sustenabile cu angajatori și creșterea ratei de participare a studenților la stagii de practică relevante pe piața muncii actuale și viitoare, printr-un program de învățare non-formală privind competențe antreprenoriale și economia verde, precum și printr-un studiu pentru anticiparea nevoilor de dezvoltare a ofertei educaționale în cadrul universității.
Proiectul se aliniază direct obiectivelor Programului Educație și Ocupare 2021-2027, vizând creșterea calității, incluzivității și relevanței stagiilor de practică pentru studenți. Prin adaptarea stagiilor la cerințele actuale și viitoare ale pieței muncii, precum și prin organizarea unui program educațional non-formal axat pe antreprenoriat, economie verde și locuri de muncă verzi, proiectul contribuie semnificativ la îmbunătățirea șanselor de angajare pentru 300 de studenți.
Prin intermediul stagiilor de practică relevante și a programului educațional non-formal, fundația facilitează accesul egal și incluziv la oportunități de angajare de calitate pentru viitorii absolvenți, contribuind astfel la reducerea șomajului în rândul tinerilor și la creșterea competitivității economiei naționale.
Activitățile desfășurate prin proiectul „Stagii de practică”:
- organizarea de stagii de practică cu 300 de studenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași dintre care 200 în cadrul World Vision Romania și 100 în cadrul altor parteneri de practică relevanți identificați prin proiect;
- organizarea de seminare, workshop-uri și coaching pentru dezvoltarea de competențe socio-emoționale, profesionale și transversale;
- organizarea unui program de formare non-formal (training) privind competențe antreprenoriale, competențe verzi și economie verde pentru tranziția climatică și economie circulară pentru 150 de studenți, inclusiv prin organizarea unui concurs cu premii pentru antreprenoriat social și economie verde;
- realizarea, publicarea și diseminarea unei analize/ studii privind tendințele actuale și viitoare pe piața muncii la nivel regional, bazată pe analize statistice, chestionare, interviuri și focus-grup-uri cu experți, instituții și mediul economic, ca bază pentru o viitoare ofertă educațională a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași adaptată la nevoile actuale și viitoare ale pieței muncii.
Proiectul (Cod SMIS: 304238) este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Educație și Ocupare și are o valoare totală de 4.874.747,89 Lei, din care 4.143.535,70 Lei reprezintă contribuția UE. Acesta va fi implementat în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 Decembrie 2026.